Čo je to sublimácia?

Definujúc koncept sublimácie možno ho opísať ako techniku ​​transferovej tlače, ktorá sa hovorovo v tlačovom prostredí nazýva farbenie. Táto metóda, ako zdôrazňujú špecialisti, je veľmi jednoduchá, ale účinná metóda digitálnej tlače, ktorá sa používa predovšetkým na prenos kvalitnej grafiky alebo obrazu na polymérny substrát.

Sublimácia - technika, ktorá prekvapuje

V procese sublimácie sa tlač uskutočňuje pomocou tlačiarne na prenosovom papieri pomocou profesionálnych sublimačných farieb. Potom sa tlač prenesie na materiál, to sa deje, ako v prípade tepelného prenosu, za podmienok vysokej teploty a vysokého tlaku. Sublimáciu možno vykonať aj s vynechaním etapy tlače na prenosovom papieri a tlač sa vykonáva na špeciálne pripravených textíliách. Sublimačná tlač vďačí svojim jedinečným vlastnostiam príslušnému chemickému procesu, na ktorom je táto technika založená. Sublimačné atramenty sú farbivá, ktoré sa viažu iba na polyesterové vlákna. Počas lisovania v špeciálnom zariadení, ktorým je termotlač, sú ohrievané, pod vplyvom čoho menia svoj fyzikálny stav z kvapaliny na plyn. Na druhej strane, polyesterové vlákna sa pod vplyvom tepla otvárajú a prijímajú farbivo, ktoré preniká do nich a neusadzuje sa na povrchu. Keď vysoká teplota prestane pôsobiť na tkaninu, vlákna sa zatvoria a preberajú farbivá, ktoré do nich prenikli. V dôsledku sublimačného procesu získame jasný obraz, ktorý vytvára dojem, že je v tkanine vytlačený. Obraz vytvára dojem celku s materiálom a pod vplyvom dotyku nemôžete zistiť, že niečo bolo vytlačené. Táto technika je alternatívou k inému riešeniu, ktorým je tepelný prenos. Sublimačný proces je primárne ovplyvnený tromi faktormi: teplotou, prítlakom a časom. Práve tieto spôsobia, že sa tento proces nedá presne merať, pretože ich hodnoty závisia od toho, ktoré zariadenia sa používajú a na akom type materiálu sa vykonáva potlač.

Výhody sublimačnej potlače

Sublimačná tlač má niekoľko rôznych druhov výhod. Základné výhody sublimácie zahŕňajú:

Výrazné, živé farby "

Tlač nemizne počas prania, je odolná proti oderu ako aj atmosférickým faktorom, ako je UV žiarenie"

Technika sublimácie je šetrná k životnému prostrediu "

Metóda nevyžaduje veľké finančné výdavky, nie je časovo náročná "

To dáva veľa možností použiť ľubovoľné farby "

Štandardný počítačový softvér stačí na spracovanie obrázkov.

Farby používané počas celého procesu tlače sú úplne bezrozpúšťadlové a vyrábajú sa na báze oleja alebo vody. Typicky sa táto metóda používa v textilnom alebo reklamnom priemysle. Dôležité je, že na rozdiel od všeobecného presvedčenia, táto tlač sa môže použiť nielen na biele látky a tie, ktoré obsahujú 100% polyester.