Potlač sublimačnou technológiou – aký materiál je potrebný?
Sublimačná tlač je technológia využívajúca jav sublimácie, čiže priameho prechodu hmoty z tuhého skupenstva do skupenstva plynného (pri vynechaní kvapalnej fázy). Tlač robená touto technológiou je najprv nanášaná špeciálnymi atramentmi na termotransferový papier alebo špeciálnu sublimačnú fóliu a následne pod vplyvom vysokého tlaku a teploty prenášaný na predmet vopred natretý polyesterovým lakom alebo na polyesterové látky ako sú tričká alebo blúzy. Týmto spôsobom je možné robiť potlače umelohmotných hrnčekov a fliaš alebo tkaninách či plechu. Tento typ tlače najčastejšie nachádza využitie pri výrobe reklamných predmetov. Dozveďte sa, čo je potrebné pre tlač sublimačnou technológiou.    

Transferový tepelný lis
Transferové tepelné lisy tvoria základ pre vykonávanie sublimačnej tlače. Lisy môžeme rozdeliť na slúžiace k robeniu potlače na ploché povrchy ako sú tričká, odevy, taška, puzzle alebo plechy a na tie, ktoré poskytujú potlač oblých predmetov ako napr. hrnčeky. Lis zaisťuje vysokú teplotu a prítlačnú silu vhodnú pre zvolený povrch.


Sublimačná tlačiareň
Tlačiareň poskytuje potlač vysokej kvality a detailnosti. Počas tlače sublimačný atrament je prenášaný na špeciálny sublimačný papier a v ďalšom postupe je prenášaný na tkaninu v lise pri pôsobení teploty a prítlaku. Vďaka tomu preniká do štruktúry polyestru a vytvára veľmi presnú, nehmatateľnú a trvanlivú potlač.

Sublimačný tuš
Sublimačný tuš nie je ničím iným ako vhodne kondenzovaný vodný roztok farbív v paste obohatených o prísady. Z pravidla by mal byť spotrebovaný do 6 mesiacov od dátumu otvorenia, po tomto čase farbivo „starne“. Dobrý tuš by mal mať intenzívnu farbu a správne sýte farby, správnu koncentráciu farbiva, ktorá zaistí presné pokrytie farbeného povrchu. Zároveň má byť tuš úsporný, s bohatým spektrom farieb, mať takú tekutosť aby sa neroztekal na papieri a krátku dobu schnutia. Cena dobrého tušu je približne 20-30% celkovej ceny sublimačnej potlače.   



Transferový tepelný papier
Transferový tepelný papier, ináč povedané sublimačný je papier gramáže 95-160 g/m2, na ktorý je nanesená špeciálna vrstva zabraňujúca vsakovaniu tušu. Na výber je veľa druhov papiera v závislosti na očakávanej dobe schnutia, technológie tlače (tuž alebo gél), spôsobu odrážania farieb. Vyskytuje sa vo formátoch A4 a A3, dostupný je aj v rozmere špeciálne pripravenom pre potlač hrnčekov a v zvitkoch do veľkoformátových plotrov.   


Sublimačná fólia
Spĺňa takú istú funkciu ako sublimačný papier, čiže slúži na prenášanie na nej vytlačeného vzoru na predmete. Vďaka jej priehľadnosti môžeme presne určiť polohu potlače na predmete. Fólia sa vyskytuje vo formátoch A3 a A4. Jej nevýhodou je, že tlač na fólii schne dlhšie a vlastné fólie sú oveľa drahšie ako papier.

Kvapalný polymér
Polymér je nazývaný aj sublimačný lak je látka, ktorou pokrývame povrch predmetu na ktorý chceme naniesť potlač. Nanáša sa striekaním alebo valčekom. Pred začatím tlače musí dôkladne vyschnúť. Od správneho nanesenia polyméru závisí kvalita a vzhľad potlače. Povrch polyméru musí byť rovný bez zátekov a hladký.

Tepelná páska
Tepelná páska sa používa na lepenie transferového tepelného papiera s potlačou na predmete preto, aby bol papier zaistený proti presunutiu a aby sme získali presnú potlač na požadovanom mieste. Vyrobená je z materiálu odolného na teplo, preto nereaguje na vysoké teploty, ktoré sa tvoria pri sublimačnej tlači. Vďaka vrstve priehľadného lepidla nezanecháva žiadne stopy na potlačenom  povrchu.  



Teplotne odolný papier
Používa sa na ochranu povrchu okolo potlače pred výparmi z tušu. Chráni transferový tepelný lis pred prilepovaním sa tušu na nežiadúcich miestach. Papier odolný na teplo je nevyhnutný v prípade potlače na tkaninách, napr. tričkách alebo taškách. Používa sa ako ochrana ďalšej vrstvy materiálu pred odtláčaním sa potlače.