Šesť najčastejších problémov so sublimačnou tlačou. Ako im predchádzať?
Sublimácia je jednou z najpopulárnejších tlačiarenských techník využívajúcich teplo pre prenášanie  farbiva na nosič. Tento proces predstavuje pomerne jednoducho zvládnuteľnú tlačiarenskú zručnosť, avšak na výslednú podobu tlače vplýva viacero rozličných činiteľov, o ktorých časť začínajúcich tlačiarov nemá predstavu. Zvláštnu pozornosť je potrebné venovať teplote, času tlačenia a tiež vlhkosti. Čo môže byť ešte prekážkou pre dosiahnutie ideálnej sublimačnej potlače?
Napovieme.

Farby

Drobné modré škvrny na látke
Neraz výrobný proces na tkanine zanecháva drobné zvyšky vlákien. Neuvidíme ich holým okom, ale počas robenia sublimačnej tlače pod vplyvom vysokej teploty na povrchu čiapky, trička alebo iného materiálu sa objavia drobné modré škvrnky. Tlačiari často hľadajú príčinu v technickom vybavení alebo vo vlastnej technológii tlače. Vtedy sa ukazuje, že pred vykonaním potlače na ľubovoľný odev stačí vyčistiť tkaninu čistiacim valčekom s lepidlom zbierajúcim nečistoty.

Problém s dodržaním opakovateľnosti farieb
Veľmi často sa stáva, že pri robení série sublimačných potlačí na odev alebo reklamné materiály sa farby medzi konkrétnymi predmetmi navzájom líšia. Príčinou tohto problému môže byť samotný technický stav tlačiarne ale aj rozdiely v odtieňoch jednotlivých súborov tlačiarenských farbív alebo ich použitie v rôznych atmosférických podmienkach. Pamätajme, že pri rôznych teplotách sa mení  hustota sublimačných tušov: čím je chladnejšie, tým sa tuš stáva hustejší. To má podstatný dopad na množstvo farbiva vytekajúceho z hlavice, ktoré zostane na sublimačnom papieri. Aby sme sa vyhli tomuto problému je potrebné tlačiareň nastaviť a urobiť tlač celej série materiálov pri stabilnej teplote a nemenlivej vlhkosti.

Presunutá potlač
Zdeformované alebo neostré potlače a ich línie sú často spôsobené presúvaním sa matrice so vzorkou po povrchu potláčaného materiálu v pri otváraní tepelného lisu. Jednoduchým spôsobom ako sa vyhnúť tomuto nekomplikovanému problému je prilepenie matrice k potláčanému materiálu prostredníctvom tepelnej lepiacej pásky. Ďalšou metódou je postriekanie tkaniny špeciálnym lepidlom v spreji pred založením matrice. Predchádza to presunom, ktoré sú najčastejšou príčinou rozmývania sa obrazu.  

Farebné zmeny látky počas tlače
Pri používaní sublimačnej tlačiarne pre potlač tričiek alebo iných tkanín sa stáva, že biele látky žltnú v okolí potlače a farebné trochu menia odtieň. Preto aby sa tomu vyhnúť je potrebné znížiť teplotu tlače o 10°C v prípade bielej tkaniny a v prípade farebnej tkaniny je nutné znížiť prítlačnú silu lisu. Pamätajme o tom, že nastavenia z výroby zariadení nie sú vždy úplne presné, preto je niekedy potrebné sa venovať ich kalibrácii. Často sa tiež stáva, že zvlášť v prípade melanžových odtieňov sa farba vracia do svoji prirodzených tónov už po vychladnutí, preto nie je potrebné sa o to starať priveľmi zavčasu.

Priveľmi bledá alebo priveľmi tmavá potlač
Základný vplyv na svetlosť tlače má použitá teplota. Keď sa ukáže ako veľmi nízka a čas vykonávania potlače je priveľmi krátky, výsledný efekt sa môže ukázať ako priveľmi svetlý až vyblednutý. Z dôvodu nízkej teploty sublimačný tuš voľne prechádza do prchavého skupenstva a do polyméru sa dostáva primalé množstvo tušu.

V opačnej situácii, keď sa teplota ukáže priveľmi vysoká dochádza k prehriatiu potlače, čo sa prejaví tmavým zafarbením. Niekedy čierna farba dostáva hnedý odtieň a v horších prípadoch dochádza do poškodenia polyméru, ktorý sa stáva matným a odlepuje sa od potlačeného predmetu. Taktiež môže nastať zožltnutie látky, o čom sme už spomenuli v predchádzajúcom bode. Správny výber teploty je teda kľúčovým prvkom pre sublimačnú tlač.  

Rozmývanie sa obrazu a blednutie farieb
Rozmývanie sa obrazu a strácanie sa línie a tiež blednutie farieb môžu byť spôsobené priveľkou vlhkosťou tkaniny počas potláčania. Pamätajme, že nesprávne skladované látky môžu nasávať vlhkosť z okolia. Aby sme predišli vzniku tohto problému, pred tlačou je vhodné pripravenú látku vyžehliť tepelnou žehličkou počas cca 5-10 sekúnd. Umožní to odstrániť nadmernú vlhkosť z tkaniny, vďaka čomu by mal ďalší proces tlače prebiehať v súlade s plánom.