Čomu venovať pozornosť pri výbere transferového tepelného lisu?
Technológia sublimácie je jednou z najjednoduchší metód prenášania grafiky na časti odevov, tašiek, hrnčekov alebo reklamné predmety. Aby potlač mala vysokú trvanlivosť a hlbokú farebnú sýtosť je potrebné sa rozhodnúť pre kúpu kvalitného transferového tepelného lisu. Aké je to zariadenie a aké činitele musíme zohľadniť pri jeho výbere?
Poradíme vám.

tepelný lis

Transferový tepelný lis – čo to je?
Transferový tepelný lis je profesionálne zariadenie na prenášanie grafiky zo sublimácie, z papiera do laserovej tlače alebo z fólií flex i flock na vybranú látku, napr. čiapku, tričko alebo hrnček. Zariadenie je často nazývané aj sublimačný lis, keďže pri prenášaní farbív na ľubovoľný nosič sa využíva teplo.

Ako si vybrať transferový tepelný lis?
Pre kúpou transferového tepelného lisu v prvom rade je potrebné sa zamyslieť nad jej určením. To je zvlášť dôležité, keďže nám to uľahčí výber vhodnej veľkosti pracovnej plochy. Časť zariadení je určených pre veľké a ploché povrchy ako sú podložky, puzzle, tričká alebo iné časti odevu. Iné lisy sú zase vhodné pre menšiu potlač na podkladoch, ktoré majú nepravidelné tvary ako sú perá, hrnčeky alebo šálky. Navyše sú na trhu dostupné transferové tepelné lisy, v ktorých sa spájajú obidve tieto funkcie a ktoré sú výhodné pre firmy ponúkajúce celý rozsah potlačí na ľubovoľných predmetoch.  

Pri výbere správneho transferového tepelného lisu je dobré pamätať, že hlavným výberovým kritériom nemá byť cena. Nezriedka sa totiž stáva, že zariadenia lacnejšie nespĺňajú naše očakávania v kvalite výslednej potlače. Zamyslite sa tiež nad tým, ako intenzívne plánujete zariadenie využívať. Ak chcete robiť potlač len občas, môžete sa vtedy rozhodnúť pre kúpu lacnejšieho zariadenia.   

Ručný, elektrický alebo automatický – ktorý transferový tepelný lis?
Transferové tepelné lisy vyrába viacero výrobcov a jednotlivé modely sa navzájom líšia vzhľadom na rozmer pracovného stola, hmotnosti a vzhľadu a tiež v použitých technologických riešeniach. Na trhu sa môžeme stretnúť s lismi s ručnou obsluhou, ktoré budeme počas práce zvlášť otvárať a zvlášť zatvárať ako aj s elektrickými alebo automatickými, ktoré majú zabudované mnohé vylepšenia.

Transferové tepelné lisy vyžadujúce ručnú obsluhu sú rozhodne najlacnejším riešením, ktoré je vhodné pre objednávky v pomerne nízkych počtoch. Avšak ručné otváranie a zatváranie sa môže byť únavné a časovo náročné pri veľkých objednávkach. Lisy tohto typu však majú možnosť nastaviť širokú škálu teplôt, vďaka čomu bez problémov môžeme nimi robiť transfery zo sublimácie, papiera pre laserovú tlačiareň a fólie i flocky.


Elektrické transferové tepelné lisy sú vhodnou voľbou pre realizáciu objednávok na ploché povrchy vo veľkých počtoch. Možnosť nastaviť ľubovoľný rozsah teploty poskytuje možnosť bez problému robiť nimi potlače na ľubovoľné transferové materiály. Zariadenie tohto typu je s obľubou využívané pre tlač puzzle, tašiek alebo tričiek. Výhodu automatických lisov je výnimočne jednoduchá obsluha, pre ktorú nie sú potrebné odborné znalosti. Všetky nastavenia zariadenia sa vykonávajú prostredníctvom špeciálneho kontrolného ovládača, ktorý vypína ohrievač ak lis dosiahne požadovanú teplotu. Platne transferových tepelných lisov by mali byť tiež pokryté teflónom, ktorý chráni pred prilepeniu sa materiálu, ničením potlačí a tvorením znečistenia.