Sublimácia alebo tepelný prenos ?

Ako sublimácia tak aj termotransfer sú dve tlačiarenské techniky, ktoré sa často používajú v hovorovom zmysle ako náhradné pojmy. Zdá sa to úplne zrozumiteľné, pretože pre laika je konečný produkt najdôležitejší. V tomto prípade obidva pojmy znamenajú to isté a konečný efekt je porovnateľný a čo je dôležité, odtlačok sa vykonáva na rovnakých zariadeniach. V praxi sa však tieto metódy navzájom líšia, majú svoje vlastné výhody a obmedzenia, rovnako ako sa používajú pre rôzne typy médií. Pri pozorovaní rozdielov medzi nimi možno uviesť nasledujúce definície:

Sublimácia - môže byť opísaná ako atramentová tlač. Farba pod vplyvom vysokej teploty a tlaku prechádza do plynného stavu a preniká do otvorených vlákien a vhodným spôsobom ich sfarbí.

Termotransfer - metóda tlače vykonávaná na termotransferovej fólii, ktorá je tiež prilepená na podklad pod vplyvom teploty a tlaku.

Obmedzenia a výhody sublimácie a tepelného prenosu

Tieto metódy majú svoje výhody, ale aj obmedzenia, ktoré stojí za to poznať pred výberom riešenia. Špecialisti, ktorí sa profesionálne zaoberajú tlačou, Vám určite pomôžu vybrať si najlepšie riešenia, spoznať očakávania a preferencie zákazníka. Nevýhodou a najdôležitejším obmedzením v prípade sublimácie je skutočnosť, že v nej nie je biele farbivo. Preto sa používa hlavne na bielej farbe alebo na iných bielych substrátoch. Pravidlom je, že tlač má byť tmavšia ako podklad. Okrem toho by mali byť položky určené na sublimačnú tlač pokryté špeciálnou vrstvou polyméru, čo je obzvlášť dôležité v prípade textílií. Polymérna tlač je použiteľná len na umelých, napr. polyesterových, tkaninách.

Aké sú výhody a možnosti sublimácie?

Táto technika tlače umožňuje predovšetkým dobrú kvalitu tlače v plnej farebnej opcii, s výnimkou vyššie uvedenej bielej farby. Nevyžaduje veľa investičných nákladov. V súčasnosti je jednou z najlacnejších metód na trhu, pokiaľ ide o tlač na jednu položku. Okrem toho sa celý proces uskutočňuje rýchlo a nie je technologicky zložitý. Potlač je trvanlivá a odolná voči oderu. Tepelný prenos je výtlačok na špeciálny papier pomocou laserovej tlačiarne. Potom sa vytlačený obrázok prenáša na lise na zvolený podklad. Najjednoduchším spôsobom je definovať túto metódu ako druh vložky, ktorá je umiestnená na zemi zahrievaním bez toho, aby došlo k zafarbeniu substrátu. Táto metóda poskytuje viac možností ako sublimácia, nie sú tam žiadne obmedzenia, ako je farba podkladu, ale je oveľa menej trvanlivá. Avšak pri zachovaní základných pravidiel, ako je napríklad pranie pri správnej teplote, môžete efekt obdivovať dlho. Výhodou tejto techniky je, že sa môže použiť na umelých aj prírodných substrátoch. Kvalita použitého papiera je tu veľmi dôležitá - čím je kvalita lepšia, tým je tlač viac trvanlivá. Tepelný prenos Vám tiež umožňuje tlačiť full color iba na jeden kus.